inlog nieuwsbrief

We organiseren jaarlijks sinds......

Geschiedenis

In 1959, dus dit jaar 63 jaar geleden, was ons land nog altijd in opbouw. Vanwege de tweede wereldoorlog was het land economisch nog niet volgroeid en veel mensen hadden geen geld om op vakantie gaan. In Eindhoven hadden we Philips en dat was een bedrijf met een groot sociaal hart. Philips heeft er destijds voor gezorgd dat in vrijwel alle wijken van Eindhoven speeltuinen werden aangelegd. Deze speeltuinen waren maatschappelijk zeer belangrijk in de wijken van Eindhoven. Vooral in de schoolvakanties waren ze overvol met spelende kinderen.
Omdat tijdens de lange zomervakanties de speeltuinverenigingen iets extra’s wilden doen voor de kinderen van wie de ouders geen geld hadden om op vakantie te gaan hebben zij de handen in elkaar geslagen. Tijdens een van deze bijeenkomsten is toen KiKa (KinderKampen) opgericht.

De allereerste kampen werden georganiseerd op een kampterrein in Maarheeze. Daarna is het terrein verhuisd naar de bossen nabij Sterksel, waar KiKa van Philips een eigen terrein hadden gekregen, precies zoals ze het zich wenste. Zelfs een zwembad was in de bossen aanwezig. In die periode werden er tijdens de zomervakantie 8 kampen van 6 dagen georganiseerd. Het terrein stond geen dag leeg in die tijd. Als de bussen met de nieuwe kinderen op het kampterrein aankwamen werd de bagage uitgeladen en gingen de kinderen die al op kamp waren geweest met dezelfde bussen weer terug naar Eindhoven.

KiKa werd toen nog altijd gesteund door Philips. De eerste jaren in Sterksel kwam zelfs het warm eten nog vanuit de Philips bedrijfskeuken en werd er tussen de middag warm gegeten. Later kwam er een geheel ingerichte keukentent bij, zodat de kampen zelf konden gaan koken.

In 1979 werd KiKa een zelfstandige stichting. En vanwege de opbloeiende economie waren de kampen allang niet meer voor de jeugd van de Philips speeltuinvereniging. Alle kinderen uit Eindhoven en Veldhoven uit de groepen 3 t/m 8 van de basisschool mochten mee.

Vanwege een verandering in het bestemmingsplan, moest KiKa het door ons allen zo geliefde kampterrein in Sterksel verlaten. We verhuisden richting Bergeijk, naar de Weebosch, waar een aantal van jullie waarschijnlijk zelf nog KiKa hebben beleefd. Ook daar moesten we na 20 jaar vertrekken. Er werd naarstig gezocht naar een nieuw terrein, dat werd gevonden nabij het Brabantse dorp Bakel, waar we sinds 2008 iedere zomervakantie te gast zijn geweest.

Na 10 jaar in Bakel te hebben gebivakkeerd zijn we op zoek gegaan naar een nieuw kampterrein voor de komende jaren. We hebben een prachtige locatie gevonden in de bossen bij het “Oud Meer” op een steenworp afstand van het “Joe Mann Paviljoen”. We gaan daar de komende jaren in de zomer onze tenten neerzetten op het terrein van scoutinggroep “Dutmella”. Deze scoutinggroep heeft daar een prachtig nieuw onderkomen met veel faciliteiten. Gedurende de 6 weken van de zomervakantie gaan wij daar gebruik van maken.

Na 63 jaar is het primaire doel van KiKa is nog altijd hetzelfde gebleven, en dit zal ook altijd wel zo blijven. Ons doel is om de kinderen uit de groepen 3 t/m 8 van de basisschool, met de hulp van allemaal vrijwilligers, een onvergetelijke en geheel verzorgde vakantieweek aanbieden. En dit alles voor een prijs, zo voordelig, dat het voor ieder kind mogelijk is om met ons mee op kamp te gaan.

Agenda

mei 2024
MonTueWedThuFriSatSun
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2

Adres

  • Stichting KiKa Eindhoven-Veldhoven
  • Allersma 17
  • 5655 CA Eindhoven
  • info@stichtingkika.nl
  • Tel. +31 6 14 12 45 44